top of page
strip colour.jpg

המגזין שלנו מוקדש לנושאי מודעות ותמיכה באזרחים בגיל השלישי

חולי אלצהיימר ודמנציה ומשפחותיהם.

מה גורם להתנהגויות חוזרות ונשנות בדמנציה.

אם טיפלתם בחולי דמנציה או אלצהיימר, בטוח שמתם לב להתנהגויות שחוזרות על עצמן שוב ושוב.


איש מבוגר עם דמנציה ואישה מטפלת

ניתן לקרוא לפעולות האלה פעולות מחזוריות. בין הפעולות הנפוצות שחוזרות על עצמן אפשר לציין מספר פעולות נפוצות, כגון: חזרה על אותן שאלות שוב ושוב, הליכה הלוך וחזור, התעסקות עם משהו ספציפי ללא הפסקה, למשל, חזרה על אותם מילים או אותם זמזומים , איבוד חפצים, הסתרת חפצים, משיכת שיער, שפשוף חלקים מסוימים בגוף כמו ידיים או ראש, חיפוש מתמיד אחרי אביזר כמו מפתחות, שעון, משקפיים, אגירת חפצים שאין בהם צורך ועוד. הרבה פעמים התנהגויות כאלה יכולות פשוט לעצבן את מי שנמצא לידם. אך חשוב להבין - ליקיריכם אין שום כוונה לעצבן אתכם.הם לא שואלים אותה שאלה כי לא הקשיבו לתשובה קודם. ההסבר הכי פשוט כמובן שהם פשוט לא זוכרים את התשובה שקיבלו קודם.


על מנת להתמודד עם התופעה הזאת, חשוב להבין ממה זה יכול לנבוע.


מדוע חולי דמנציה ואלצהיימר עושים את זה?

הרבה פעמים ניתן לזהות שהפעולות כאלה מתרחשות סביב אירוע מלחיץ כמו נסיעה לאנשהו, פגישה עם מישהו זר ולא מוכר, כאשר הם מרגישים ששכחו משהו חשוב. כל אירוע שמוציא חולי דמנציה ואלצהיימר מביטחון ואיזון נפשי עשוי לתרום לתופעה של פעילות מחזורית כלשהי. מצבים שגורמים להרגיש לחץ, חרדה, בלבול, חוסר הבנה - כל אלה פוגעים בביטחון נפשי של חולי דמנציה ואלצהיימר. עיסוק במשהו אחר, נגיש וקל, עוזר להתרכז במשהו אחר כדי להפיק את הלחץ.

בחלק מהמקרים חשוב לבדוק גם נושא של התרופות. תרופות מסוימות עלולות לגרום לחוסר שקט, חרדתיות. במקרה כזה כדאי להתייעץ עם רופא המטפל לגבי חלופות לתרופות כאלה.


איך להתמודד עם התנהגויות מחזוריות של חולי אלצהיימר ודמנציה?

בהמשך להסבר הקודם, צריך לוודא שתגובה של חוסר שקט לא נובעת מתופעות לוואי של תרופות מסוימות שחולה דמנציה או אלצהיימר נוטל/ת .

יאן אורינגר מטפל משפחתי מסן פרנסיסקו מסביר : "ביטחון הוא כלי מצוין לשימוש בניהול התנהגות קשה. לעיתים קרובות התנהגות זו נובעת מחרדה או מפחד, ועליך להיות רגיש לרגשות יקיריך. תהיה מודע למגע שאתה נותן, לטונים של הקול שלך, לא מודאג מדי, לא ממהר".


 אישה קשישה עם אלצהיימר ומטפלת צעירה

אם יקיריכם חוזרים ושואלים אותה שאלה כל פעם, תתרכזו בפן הרגשי ולא התנהגותי. במקום לתת תשובה בסיסית על שאלה חוזרת כל פעם, תנסו לתת תשובה מרגיעה יותר. אם התשובות לא מצליחות להרגיע את החולה, נסו לפנות לאלטרנטיבות אחרות להרגעה: נסו לכוון שיחה לנושא אחר, נסו גם פעילות פיזית כמו עיסוי מרגיע, מגע מלטף, מוזיקה מרגיעה, הליכה משותפת בחוץ.

מומחי איגוד אלצהיימר ודמנציה וסיוע למשפחות מציעים דרכים נוספות להתמודדות עם התנהגויות חוזרות של חולי דמנציה ואלצהיימר. ביניהן:

  • לנסות לעקוב אחר תבניות התנהגותיות כדי להבין מתי קורה המצב: האם זה קורה יותר בשעות בוקר או לקראת ערב, או האם מצבים ספציפיים מפעילים את ההתנהגות מחזורית.

  • עדכנו את הרופא המטפל ווודאו שאין תופעות לוואי לתרופות.

  • דברו בקול מרגיע ושקט, אין צורך להזכיר לחולה כל פעם שהוא כבר שאלה את השאלה או כבר ביצע את הפעולה מספר פעמים.

  • נסו להפעיל את החולים עם הפעילות האהובה עליהם כל יום. זה ימנע שעמום,יתן עיסוק מהנה, יביא לרגיעה. התעמלות קלה, הליכה באוויר צח, שיחה, השמעת מוזיקה - פעילויות שמטיבות גם להורים דמנטיים וגם למטפליהם.

  • שימוש בלוחות שנה גדולים, פתקיות עם מודעות ותזכורות, שעון מתזכר מותאם לקשישים - כל אלה עשויים לעזור להרגעת חוסר ביטחון וחוסר וודאות אצל חולי דמנציה ואלצהיימר.

  • אם ההורה שלכם בשלבים מוקדמים של דמנציה או אלצהיימר ועדיין מבקש להתנהל לבד ובעצמאות, שעון מצוקה WATCH-ME יוכל לתת לו/לה בטחון ושקט נפשי בידיעה שיש מישהו שדואג. במקרה וההורה ישכח משהו, יצא לקניות ויתבלב בדרך, ישכח לקחת תרופות - הוא יוכל להשתמש בשעון כלחצן מצוקה שיתקשר לאנשים הכי קרובים לטלפון האישי; מי שמשגיח על ההורה הדמנטי או חולה אלצהיימר יוכל לאתר אותו באמצעות אפליקציה יעודית ומערכת איתור הקיימת בשעון.


 

מקורות:

https://consumer.healthday.com/encyclopedia/aging-1/misc-aging-news-10/repetitive-behavior-and-alzheimer-s-646297.html

https://artsyfartsylife.com/what-causes-repetitive-behaviors-in-dementia




bottom of page